vineri, 3 iulie 2009

La Cuca, o ctitorie a lui Armand Calinescu se distruge incet dar sigur

Cand zice Cuca Macai, pitesteanul vrea sa spuna la dracu-n praznic. De fapt, comuna Cuca se gaseste la doar 40-50 Km de Pitesti, iar din componenta acestei comune face parte si satul Macai. E adevarat ca se afla la granita cu judetul Valcea, dar asta nu inseamna ca s-ar afla acolo unde-a intarcat dracu copiii.
Fiind originar din comuna alaturata (Danicei, jud. Valcea) cunosc destul de bine Cuca. Imi amintesc ca in copilarie imi placea sa-i ascult pe locuitori vorbind cu mandrie despre Caminul lor Cultural ce fusese ridicat prin anii '30 cu ajutor de la Armand Calinescu. Ba chiar a venit si la inaugurare, cunoscutul politician liberal. Pe vremea aceea si chiar si mai tarziu, dupa revolutie, se organizau la Camin baluri, discoteci, serbari ale copiilor, ba chiar si cate un spectacol cu artisti veniti de la Pitesti sau de la Bucuresti. Dupa '90, oamenii au pus mana de la mana, i-a mai ajutat si Primaria, si l-au renovat, redandu-i maretia de odinioara.
In ultima vreme am observat ca este in paragina, asa cum se vede in imaginea alaturata. M-am intrebat de ce si i-am intrebat la randul meu pe localnici. Raspunsul m-a lasat ca la dentist : dupa renovare, Primaria l-a inchiriat unei firme private care organiza discoteci in fiecare week end. Castiga din biletul de intrare, mai vindea si cate un suc, cred ca si bere, ma rog, treaba lor. Numai ca vazand ca cineva scoate bani de-acolo, unul dintre localnici s-a revoltat pentru ca acel Camin este construit pe terenul lui tac-su. Asa ca a cerut restituirea terenului. Chestie extrem de ciudata, se pare ca i s-a restituit cu tot cu constructie. Constructie care oricum ar veni treaba, nu a fost proprietatea lui tac-su. Asa incat, omul a fost pus in posesie si a cerut sa incaseze el chirie de la cel ce organiza discotecile. Iar chiriasul a renuntat, deoarece pretul cerut era mult prea mare.
Acum vine partea interesanta : dupa cum spuneam, Caminul a fost construit prin anii '30. Deci inainte de venirea comunistilor la putere. Asta inseamna ca terenul nu i-a fost luat cu sila, ci L-A DONAT de bunavoie pentru a se construi acolo un lacas de cultura. Si-atunci cum sa i se restituie urmasului sau terenul (ba si constructia de interes public pe deasupra), de vreme ce nu i s-a luat nimic cu forta?
Este doar un mic exemplu despre modul in care ne pricepem sa distrugem in mod legal niste lucruri la care ar trebui sa tinem cu sfintenie.

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP